Folosim cookie-uri | We use cookies
×

scenariu de Gavriil Pinte cu inserţii de George Banu şi Monique Borie după William Shakespeare, regia Gavriil Piinte

Episodul LEAR face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat ÎN INIMA NOPȚII,  proiect care pleacă de la piese shakespeariene. Din acest ciclu face parte și Episodul HAMLET, spectacol realizat de asemenea la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, într-un spațiu similar. Un proiect comunitar despre forţa magică a teatrului într-un spaţiu public deschis şi închis totodată, despre certitudinile şi incertitudinile nopţii...  i-luminate.

ÎN INIMA NOPŢII – EPISODUL LEAR pleacă de la subiectul textului shakespearian, şi anume un rege care doreşte să abdice şi să-şi împartă regatul celor trei fiice ale sale, dar înainte de a lua orice decizie le cere acestora să-şi exprime dragostea pe care i-o poartă. În urma dovezilor de afecţiune, hotărăşte să-şi alunge fiica cea mică pentru sinceritatea şi naturaleţea mărturisirii, ca mai apoi să fie repudiat de fiicele cele mari şi cu mintea tulburată de suferinţă, să rătăcească la întâmplare. Dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot, exil, alienare, crimă,  pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.

„Teatrul luptă cu spaimele iscate de întuneric. El e un remediu contra temerilor ivite din beznă. Facem teatru în plină noapte de teama Nopţii înseşi. Şi, totodată, din dorinţa de a uita rătăcirile zilei. Jucăm ca să ne salvăm! De noapte, de zi! Mereu şi pentru totdeauna, la răscruce!” (George Banu)

Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, care oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor ce desfăşoară activităţi culturale, co-finanţat de Primăria Oradea şi se bucură de susţinerea Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Oradea.

Distribuția:

Lear: Șerban Borda/ Ciprian Vultur Gloucester: George Voinese Goneril: Angela Tanko Regan: Anda Tămășanu Cordelia: Georgia Căprărin Bufonul: Mirela Lupu Edgar: Ciprian Ciuciu Edmund: Alin Stanciu Kent: Sebastian Lupu Intendent 1: George Dometi  Intendent 2: Vali V. Popescu

În alte roluri: Andreea Lupu, Andrei Lupu, Toni Nica, Ionuț Șerban

Regia artistică: Gavriil Pinte Scenografia: Roxana Ionescu Ilustrația muzicală: Gavriil Pinte

Data premierei: 26 aprilie 2016

Durata spectacolului: 1 h 30 min (fără pauză)

Locația: Scena Mobilă

Participări la Festivaluri:

  • Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a X-a - Craiova, aprilie 2016
  • Festivalul Internațional de Teatru Nou, ediția a IV-a - Arad, mai 2016
  • Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a - Baia Mare, iunie 2016
  • Festivalul Internaţional de Teatru "Interferenţe", ediţia a V-a - Cluj-Napoca, noiembrie 2016
  • Shakespeare Fesztival XIII, Gyula - Ungaria, iulie 2017

Premii și nominalizări:

  • Premiul pentru cea mai bună scenografie: ROXANA IONESCU - Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, ediția a XIII-a - Baia Mare, iunie 2016

×

TOP