Tipărire
Categorie: Stagiunea 2019-2020

de Lucas Hnath

Astăzi este o zi importantă pentru congregația Pastorului Paul. Biserica pe care o conduce are „sute de locuri, săli de clasă pentru școala duminicală și o cristelniță de mărimea unei piscine”, iar el se află acum în fața enoriașilor pentru a le spune că, astăzi, toate costurile acestor construcții sunt achitate. Paul are însă și alte vești, care nu se încadrează în tiparul cu care este obișnuită comunitatea de credincioși.

Un spectacol despre frica de a pune la îndoială axiome, care, cu toate că sunt atestate prin însăși vechimea lor, analizate cu atenție își pierd vraja. Povestea spusă de Lucas Hnath poate fi asociată cu Mitul peșterii al lui Platon, fără a proiecta însă judecăți de valoare asupra adevărurilor de credință. Pastorul Paul încearcă să ofere o altă interpretare uneia dintre ideile cu care suntem atât de obișnuiți să îi atribuim o anumită imagine încât nu ne-ar trece prin minte să încercăm reinterpretarea ei. Acesta este însă doar un exemplu, căci convingerile limitative sunt prezente sub diferite forme și în toate planurile care ne formează existența.

Performance-ul pastorului Paul nu oferă certitudini, ci ridică întrebări, argumentate suficient de raționale încât să nu poată fi ignorate de către cei prezenți. Cu toate acestea, scopul autorului și al personajului prin care-și transpune ideile nu este să planteze convingeri diferite în patternul mental al enoriașilor/ spectatorilor, ci să-i instige la un exercițiu de gândire, să lanseze o invitație la dialog, să provoace o zdruncinare necesară celor convinși că sunt înfierbântați de idealuri înalte, dar care sunt totuși „căldicei” - cei care iau totul de-a gata, de multe ori fără să realizeze nivelul de superficialitate cu care se raportează la credința pe care o apără cu atâta ardoare.  

Distribuția:

Pastorul Paul – Richard Balint
Elizabeth – Adela Lazăr
Jay – Petre Ghimbășan
Joshua – Răzvan Vicoveanu
Jenny – Anda Tămășanu

Regia artistică: Radu Iacoban
Scenografie și video: Tudor Prodan
Sound design: Aida Šošić
Light design: Lucian Moga
Traducere: Radu Iacoban

* Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani!

Durata spectacolului: 1 h 20 min

Premiera: 29 și 30 octombrie 2019 – Sinagoga Neologă Sion


Festivaluri:

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”, Baia Mare, iunie 2022.

Premii și nominalizări: 

Nominalizare la cea de-a XXVIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar  - Răzvan Vicoveanu, pentru rolul „Joshua”;
Premiul pentru cel mai bun actor - la Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”, Baia Mare, iunie 2022 - Richard Balint, pentru rolul „Pastorul Paul”.


CAIET PROGRAM