Tipărire
Categorie: Spectacole

un musical de Joseph Stein după povestirile lui Shalom Alecheim, regia Korcsmáros György 

Scripcarul pe acoperiş este un spectacol fără vârstă, un muzical clasic, care a fost jucat pe Broadway din 1964, rămânând unul dintre cele mai longevive spectacole pe această scenă (în prezent este al 16-lea cel mai jucat spectacol de Broadway din istorie, şi primul muzical care a depăşit 3000 de reprezentaţii). Ecranizarea Scripcarului pe acoperiş a contribuit la popularitatea acestuia, care a devenit astăzi un reper cultural nu numai pentru comunitatea evreiască, ci pentru întreaga lume prin mesajul său umanitar universal.

Scripcarul pe acoperiş este o producţie monumentală, cu decoruri impunătoare, o distribuţie mare care necesită voci bune, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.

Plasat pe la începuturile secolului XX într-o perioadă de suferinţă a comunităţii evreieşti din Rusia Imperială, pogromul ameninţă să destabilizeze valorile culturale şi religioase iudaice. Viaţa lipsită de pretenţii a unui sătean evreu, capul unei familii simple din Anatevka, stă din acest motiv într-un echilibru la fel de precar ca al unui scripcar pe acoperiş, străduindu-se să păstreze echilibrul vital dar şi armonia. Istoria se face simţită în cele mai adânci unghere ale acestui sătuc neplasat într-o geografie reală, dar care spune cu sensibilitate şi umor, din păcate o poveste a cărui realism ne cutremură şi astăzi.

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint;
Golde: Ioana Dragoş Gajdo;
Tzeitel: Mihaela Gherdan;
Hodel: Adela Lazăr
Hava: Alina Leonte/Georgia Căprărin;
Shprintze: Anca Sigmirean;
Bielke: Georgia Căprărin/Carina Bunea;
Yente: Elvira Rîmbu;
Lazăr Wolf: Daniel Vulcu;
Motel: Pavel Sîrghi;
Percik: Răzvan Vicoveanu;
Fyedka: Ciprian Ciuciu;
Poliţistul: Sorin Ionescu;
Avram: Șerban Borda;
Mordcha: Alexandru Rusu;
Nahum: Andrei Fazecaş;
Mendel: Florian Silaghi;
Rabbi: Sebastian Lupu;
Fruma Sara: Gabriela Codrea;
Bunica Tzeitel: Corina Cernea;
Sasha: Andrian Locovei;
Shandel: Mirela Niţă-Lupu;
Yussel: Igor Lungu

SĂTENI, RUŞI, EVREI: Angela Tank, Zentania Lupșe, Anda Tămăşanu, Denisa Vlad, Lucia Rogoz, Andrada Ciocan, Ecaterina Hannel, Georgeta Fazecaş, Amalia Dan, Mariana Negrean, Daliana Negrean, Ioana Szijarto, Eugen Neag, Dumitru Cora, Adorian Bodea, Dragoș Bodea, Cristian Seghedi, Daniel Sandro, Bogdan Belteghi, Ionuț Bortoș, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu, Cristian Domide.

Orchestră:

Dirijor orchestră: ÁRI NAGY SÁNDOR

Nicolae Levi – vioară; Ion Pîntea – clarinet; Marian Boboia – acordeon; Ilie Pop – trombon; Iosif Vasile Trendler– tobe; Andrei Seidler – percuţie; Florian Chelu – bas; Petru Boroș – contrabas.

Regia artistică: Korcsmáros György
Decoruri: Vioara Bara
Costume: Amalia Judea
Coregrafia: András Loránt
Asistent maestru coregraf: Daniel Titi Sandro
Asistent regie: Meleg Vilmos
Dirijor cor: Iloc Ovidiu
Conducerea muzicală: Áry Nagy Sándor

Data premierei: 25 septembrie 2011

Durata spectacolului: 3 h 30 min cu două pauze

Locația: Sala Mare

Festivaluri:

Premii şi nominalizări:


Critică:

„... spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i pe bună dreptate în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint.” (Observatorul Cultural)

„Scripcarul... de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.” (ArtActMagazine.ro)

„... un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă.” (Yorick.ro)

„Actorii şi dansatorii orădeni au reuşit să redea scenic emoţia, umorul, savoarea, frumuseţea, trauma conţinute în clasica poveste a lui Shalom Aleihem.” (Tribuna)