Tipărire
Categorie: Stagiunea 1961-1962

Piesă în trei acte, şase tablouri de Nicolae Damaschin

Acțiunea piesei se petrece în Gospodăria Agricolă Colectivă „Steaua”, unde inginerul agronom Titi Spinuș împiedică obținerea de recolte bogate, la adevăratul potențial al gospodăriei, printr-o atitudine delăsătoare, expresia lui favorită fiind „problema asta nu-i urgentă”.

Lui i se opun Mioara, zootehnistă competentă și dedicată și Ioana, fiica președintelui gospodăriei. Energică, tăioasă, ambițioasă și plină de inițiativă, un adevărat „drac de fată”, ea nu își cruță nici măcar părinții, silindu-i să își facă o autocritică severă și să își îndeplinească fără abateri norma de zile-muncă. Tot ea obține o recoltă record de porumb de pe hectarul ce îi revine din G.A.C., aplicând în secret metodele de producție recomandate de inginerul agronom Dan Răchitan de la București. În același timp, acesta este iubitul Anei, sora mai mare a Ioanei, tânără doctoriță în sat.

Sunt prezentate într-o manieră idealizată, tipică realismului socialist, zbaterile colectiviștilor pentru a găsi și aplica cele mai bune metode de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor, competiția lor cu colectiva „Drum nou”, evidențierea țăranilor fruntași (Mitiță și Vasile Ponosu), viața îmbelșugată pe care le-o oferă noua modalitate de organizare a agriculturii.

Piesa se încheie cu sosirea în sat a inginerului Răchitan, convins că studiile agronomice eficiente se pot realiza numai prin contactul direct cu realitatea; sosirea lui e o nouă promisiune pentru consolidarea bunului mers al gospodăriei agricole colective.

Distribuţia:

Ion Căuş:  Octavian Uleu
Sultana:   Lili Mihăilescu
Ana:  Simona Constantinescu
Ioana:  Anca Roşu, Sofica Albu
Avram Luncan:  Marcel Segărceanu
Radu:  Ion Abrudan
Titi Spinuş:  Grig Schiţcu
Emilia:  Anca Miere Chirilă
Mioara Brînduş:  Doina Ioja Vasiu
Mitiţă Scurtu:  Valentin Avrigeanu
Vasile Ponosu:  Nicolae Toma
Dan Răchitan:  Ilie Iliescu
O fetiţă:  Alina Vasilescu

Regia artistică:  Ion Deloreanu
Decoruri:  Sándor Nagy 
Regia tehnică:  Dalma Simionescu
Sufleor:  Agy Segărceanu

Data premierei:  1 aprilie 1962