Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

În această perioadă în care majoritatea activităților ce pot fi transferate la domiciliu se desfășoară on-line, inclusiv cursurile prin proiectul „Teleșcoala”, Teatrul Regina Maria vine în sprijinul cadrelor didactice, al elevilor și al părinților din județul Bihor prin campania „Teatrul și educația”.

Prin această inițiativă, dorim să punem la dispoziția tuturor elevilor din Oradea și județul Bihor, în mod gratuit, majoritatea titlurilor care fac parte din programa școlară pentru Limba și Literatura Română - clasele de gimnaziu și liceu și să promovăm în același timp importanța lecturii și a artelor.

Arta, în toate formele ei, ne aduce mai aproape unii de ceilalți, găsește numitor comun între cele mai îndepărtate firi și mentalități și ne învață să îi acordăm o șansă celuilalt, să fim celălalt, să creăm o conexiune cu personaje care ne inspiră sau ne uimesc, iar acest cadou pe care ni-l oferă este neprețuit.

Având aceste motivații ca motor prim în acțiunea noastră de a promova teatrul și educația, întreaga lună aprilie este dedicată literaturii. Actorii Trupei Iosif Vulcan se vor filma citind opere literare precum „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu, „Ferma animalelor” de George Orwell, „Moromeții” de Marin Preda sau „Iona” de Marin Sorescu. Filmările vor fi promovate pe pagina de Facebook „Teatrul și educația” și sunt destinate în exclusivitate elevilor, părinților și cadrelor didactice din județul Bihor ca suport în procesul de predare și învățare pentru examenele de capacitate și bacalaureat.

Prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Teatrul Regina Maria și-a creat propria bază de date cu școlile din județul Bihor iar părinții, elevii sau profesorii de Limba și Literatura Română vor putea solicita accesul la platforma unde vor fi încărcate aceste înregistrări, la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Materialele care fac parte din campania Teatrul și educația sunt destinate uzului gratuit de către membrii publicului țintă şi nu pot fi reproduse, distribuite, transmise sau publicate fără acordul scris al Teatrului Regina Maria. Este interzisă copierea, distribuirea, transmiterea, publicarea, reproducerea, realizarea de creaţii derivate din orice informaţie care face parte din campania Teatrul și educația.

Cu toate acestea, este posibilă descărcarea sau copierea materialelor specifice disponibile în acest sens, fiind destinate exclusiv scopurilor personale, non-comerciale. Utilizarea lor în scopuri comerciale este interzisă.

Titlurile care pe care le găsiți deja publicate sunt:

• Fântâna dintre plopi - Mihail Sadoveanu (Mirela Niță Lupu)
• Hagi Tudose - Barbu Șt. Delavrancea (Richard  Balint)
• La hanul lui Mânjoală - I.L. Caragiale (Alexandru Rusu)
• Povestea lui Harap-Alb - Ion Creangă (Sebastian Lupu) - două părți
• Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - Camil Petrescu (Carina Bunea) - șase părți
• Iona de Marin Sorescu (Sorin Ionescu și Denisa Vlad)
• Făt Frumos din lacrimă - Mihai Eminescu (Adela Lazăr)
• Moromeții - Marin Preda (Gabriela Codrea)
• Boul și Vițelul; Câinele și Cățelul; Ursul și Vulpea - Grigore Alexandrescu (Anca Sigmirean)
• Sumki - Amos Oz (Anda Tămășanu)
• Chiriţa în provinție - Vasile Alecsandri (Petre Ghimbășan)