Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Iosif Vulcan

La Teatrul ”Regina Maria” se joacă din nou, în 31 ianuarie, de la ora 19, ”Cafeneaua Pirandello”, un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu pe texte de Luigi Pirandello. Montarea, năstrușnică, jucăușă și colorată, se reia după multe luni, așa că e tocmai prilejul nimerit s-o vadă și spectatorii care au ratat-o până acum.

”Cafeneaua Pirandello” nu e o poveste de tip clasic, cu expozițiune, cuprins și încheiere, cum scrie în manualul de română. El seamănă mai mult cu un șir de întâmplări – unele bizare sau neașteptate – la care ai asista dacă ai sta o zi întreagă pe o bancă, în parc. Sau la cafenea. Chiar dacă lumea ți se pare banală și nu te interesează mărunțișurile, tot va fi ceva să-ți atragă atenția. E exact ca în anecdota aia... ”Într-o cafenea stă un domn și bea liniștit o cafea. Nu are laptop, nu are smartphone, nu are iPad. Stă așa, ca un psihopat…”

Ei, în spectacolul lui Măniuțiu nu găsești tocmai psihopați, dar niște ”personaje”, care mai de care mai stranii, tot te bântuie. Clientul obosit, Omul cu floarea în gură, niște Prostituate, ceva Clovni, tot felul de circari care fac tot soiul de năzbâtii. Dansuri, mic gaguri, interacțiuni mai duioase sau mai contondente, niște ”diapozitive” ca privirea pe gaura cheii sau ca frânturile de vis care-ți rămân în memorie dimineața, cam astea sunt ”ingredientele” acestui spectacol ghiduș.

Secretul este că nu trebuie să privești ”Cafeneaua Pirandello” cu ochi de spectator ”cuminte”, care vrea musai să rămână cu o ”morală”. Nici vorbă. Trebuie să te uiți la spectacolul ăsta ca un om așezat la o masă de cafenea, care-și plimbă privirea dintr-un colț în altul, înregistrând cu interes sau curiozitate sau doar intrigat niște fărâme de fapt divers. E drept, un fapt divers mai ciudățel, mai ca de vis, mai poznaș decât în realitatea de toate zilele.

La spectacol a contribuit o echipă de profesioniști pe alese: regizorul Mihai Măniuțiu, coregrafa Andrea Gavriliu, scenografii Adrian Damian și Luiza Enescu, muzicianul Mihai Dobre. Iar personaje vor fi aproape toți actorii de la ”Regina Maria”, cu toții tare năzdrăvani.

”Cafeneaua Pirandello” va fi deschisă în 31 ianuarie. Găsiți bilete la Agenția Teatrului ”Regina Maria” de marți până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

 

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

 

Claudiu Groza

Biroul de presă al Teatrului Regina Maria