Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Timp de 12 zile, Teatrul ȚĂNDĂRICĂ a îmbrăcat ținuta de sărbătoare și și-a întâmpinat publicul cu peste 70 de evenimente dedicate copiilor, tinerilor și adulților, transformând capitala României într-o capitală internațională a teatrului de animație.

În perioada 7-18 noiembrie, peste 9.000 de spectatori au călcat pragul celui mai longeviv teatru de păpuși și marionete din România, ajuns la 70 de ani, pentru a lua parte la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație “ImPuls”. S-au jucat spectacole susținute de trupe de teatru subvenționate de stat precum și de trupe independente din Timișoara, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Iași, Baia Mare, Brașov, Craiova și București, dar și din străinătate (China, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia). Au fost ateliere, conferințe, dialoguri și discuții teatrale, lansări de carte, decernarea premiilor de excelență în animația românească precum și un eveniment aniversar: “Țăndărică 70 de ani”. De asemenea, pe toată perioada festivalului, la sediul din Lahovari au fost prezentate, în cadrul expoziției Călătoria lui Țăndărică, marionete atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului.

O componentă importantă a acestui festival au constituit-o dezbaterile, dialogurile și conferințele IDEEA, realizate de profesioniști în domeniu, de critici și personalităti marcante la nivel mondial (dintre care profesorul si criticul de teatru Octavian Saiu, producătorul de festivaluri internaționale, Christian Caimacan etc.), care au vorbit despre teatrul de animație din trecut dar și despre teatrul vizual contemporan.

Fiind an aniversar, în cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație “ImPuls”, au fost acordate mai multe premii și diplome deliberate de juriul format din: Shu-ming Ju, Irina Ionescu, Marius Zarafescu, Cristina Rusiecki, Daria Dimiu, Maria Mierluț și Raluca Tulbure, avându-l ca preşedinte de onoare pe cunoscutul critic de teatru Ion Parhon şi ca preşedinte pe Mihai Gruia Sandu.

Diploma pentru îmbinarea tehnicii 3D cu elemente specifice teatrului de marionete se acordă spectacolului “O mie și una de frontiere”, regia Radu Dinulescu, Teatrul “Regina Maria”, secția păpuși, Oradea