Tipărire
Categorie: Noutăți - Trupa Arcadia

Teatrul Regina Maria are onoarea de a vă invita la conferința organizată în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia - TEATRUL TRADIȚIONAL DE UMBRE DIN TURCIA - PERSONAJUL KARAGOZ. Evenimentul va avea loc luni, 6 octombrie 2014, la Sala Arcadia. Conferința este prezidată de doi invitați de marcă, cei mai cunoscuți artiști ai teatrului de umbre: Cengiz Özek și Stefan Andreas Apolon Kokkinos Carelius, ambii laureați a zeci de premii și invitați la peste 100 de festivaluri internaționale.

Descriere:

Vechi din secolul al VI-lea, teatrul tradițional de umbre din Turcia este o importantă moștenire culturală și din anul 2009 a fost înscris de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. În acest teatru de umbre se regăsesc poezia cultă și populară, narațiunea, muzica, dansul, jocul de culori și mișcarea. Toate elemente culturii și artei otomane se împletesc aici: poezia divan specifică literaturii otomane, versuri folclorice și mistice, muzica folclorică și clasică, dansul artistic și popular, temele literaturii orale, ghicitori, cuvinte încrucișate, și, peste toate, tronează farsele. Prima caracteristică a teatrului de umbre este farsa, apoi parabola, iar textul abundă de paronime.

Ritmul dialogului și cel al acțiunii sunt folosite de așa manieră încât și cei care nu sunt vorbitori de limbă turcă sunt capabili să înțeleagă epicul și mesajul transmis. Personajele principale ale teatrului de umbre turcesc sunt Karagoz și Hacivat, primul reprezentând omul simplu, neșcolit, iar cel de-al doilea, cetățeanul cultivat. În cadrul conferinței organizate de Trupa Arcadia, discuțiile se vor centra pe personajul Karagoz.